05. Knihy, komiksy a vzácné tisky

Knihy

Knihy jsou jedna z mých oblíbených oblastí a je možné je rozdělit na několik skupin. Základní členění je na ručně psané knihy před rokem 1450, dále prvotisky (inkunábule) – knihy tištěné do roku 1500, knihy vydané do roku 1900 a moderní knihy.

Je třeba zmínit, že knihy nepatří mezi nejlikvidnější sběratelské předměty. Počet jejich sběratelů je relativně omezený. Na druhou stranu, pokud už si koupím nějakou opravdu zajímavou historickou knihu ze 17. století tak nepředpokládám, že bych ji chtěl za 5 let prodávat. Takovéto knihy většinou zůstávají ve vlastnictví majitele až do jeho smrti.

Ručně psané knihy do roku 1450

Je to smutné, ale na ručně psané knihy můžete téměř zapomenout. Většina z nich se nachází v klášterních, zámeckých nebo musejních knihovnách a sbírkách a tím jsou pro běžné kupující nedosažitelné. A když už se nějaká objeví na trhu, tak zpravidla stojí tolik, kolik stojí menší rodinný domek. I tak se ale občas vzácné ručně psané knihy na trhu objevují a bohatí sběratelé a investoři si je mohou koupit. Ze sběratelského a investičního hlediska jsou určitě zajímavé – je jich tak málo, že po nich bude vždy poptávka.

Prvotisky neboli inkunábule

Prvotisky jsou knihy vytištěné mezi roky 1450 a 1500. Tyto knihy jsou mezi sběrateli velmi oblíbené a žádané. Většinou se jedná o knihy s náboženskou tématikou, ale s rozvojem knihtisku se začaly tisknout i knihy odborné (astrologie, matematika, přírodní vědy, herbáře…) a dokonce i zábavné. Knihy s náboženskou tématikou jsou z této skupiny zpravidla nejlevnější. Investičně je vhodné se zaměřit na nenáboženskou literaturu.

Knihy vytištěné mezi roky 1500 a 1899

V tomto období už se tisklo vše možné. Knihy náboženské, odborné, zábavné,… a ke konci 19. století se objevily už i první komiksy, tehdy jako zpestření v novinách a časopisech. Zpravidla platí, že čím je kniha starší, tím je vzácnější. Najdou se ale i výjimky. Herbář z roku 1800 bude vždy vzácnější, nežli bible z roku 1750. Shakespeare z roku 1663 je vzácnější nežli jeho předchozí vydání, neboť se jich dochovalo méně. Většina třetího vydání z roku 1663 totiž shořela při velkém požáru Londýna v roce 1666. Zaměřte se na odbornou literaturu, knihy s rytinami a hezkými vazbami.

Knihy vydané po roce 1900

Většina z těchto knih není nijak drahá, zpravidla se cena pohybuje kolem pár korun. Ale najdou se stovky knih, které mohou stát i několik desítek či set tisíc. Různé limitované edice, knihy s podpisy nebo z pozůstalosti po významných osobnostech, limitovaná první vydání (to platí především pro anglicky psanou literaturu) a mnoho dalších. Mezi jedny z nejoblíbenějších a tudíž nejlikvidnějších patří knihy místopisné, vztahující se k určitému městu, nebo regionu. Přesto se u těchto knih cena většinou nepřehoupne přes pár tisíc korun. Jejich zhodnocení je běh na hodně dlouhou trať, počítejte s desítkami let.

Komiksy

Komiksy jsou oblíbené především v USA, ale i v Evropě si pomalu nacházejí své zastánce. Cenový rozdíl mezi starými komiksy je na těchto dvou kontinentech propastný. Zatímco v USA mohou komiksy z první poloviny 20. století dosahovat v aukcích i několik milionů dolarů, v Evropě to jsou většinou maximálně vyšší desítky tisíc. Je ale možné, že se tento zájem v Evropě rozroste a poté budou jejich ceny i zde stoupat. Při koupi komiksů za účelem investice se zaměřte na první vydání a vždy hledejte tu nejlepší kvalitu. Otrhaných a umaštěných sešitů je na trhu dost. Sběratelé rádi platí velmi tučnou prémii za nadstandardní kvalitu.
Image

Sběratelské předměty jako alternativní investice?

Pokud vás toto téma zajímá, tak si pro začátek můžete přečíst moji knihu "Poštovní známky – koníček, nebo investice?", kterou jsem vydal v prosince 2020 a od té doby se jí prodalo přes 1000 kusů. Zkušenosti a informace, které jsem tam na 340 stránkách shromáždil, jsou použitelné i pro všechny další sběratelské obory, které zmiňuji na tomto webu. Nyní připravuji druhou knihu s pracovním názvem „Sběratelské předměty – koníček, nebo investice?“, která bude zaměřena na investiční aspekty zde zmíněných sběratelských předmětů. Napište mi, pokud máte nezávazný zájem o tuto knihu. Budu vás informovat, jakmile vyjde.


Poštovní známky - koníček, nebo investice?

Chcete se dozvědět více? Poštovní známky - koníček, nebo investice? Pokud vás zajímá sbírání a investování do poštovních známek, tak se vám určitě bude líbit má kniha "Poštovní známky - koníček, nebo investice?", kterou jsem vydal v prosince 2020 a od té doby se jí už prodalo přes 1000 kusů. Na 340 stranách se dozvíte vše, co na toto téma potřebujete vědět. Zkušenosti a informace, které jsem tam shromáždil, jsou použitelné i pro další sběratelské obory, ať už je to numismatika, notafilie, sbírání starých knih, řádů a vyznamenání, nebo historických aut.


Hledat

www.postovni-znamky.eu

  • Radek Novák
  • radek.austria@gmail.com
  • +420 608 386 845