03. Investiční alkohol

Investování do destilátů
(whisky, rum, koňak, bourbon,...)


Investování do alkoholu je relativně novodobá záležitost. Přesto si tento obor vydobyl již velmi zajímavé postavení v oblasti alternativních investic. Investovat se dá do mnoha destilátů, dle mého názoru jsou ale nejideálnější whisky, bourbon, koňak a rum.

​ Věděli jste například, že je možné k investičním účelům koupit 180 litrový sud originální skotské whisky za cenu kolem 50 000 Kč? To je jen 300 Kč/litr! Taková investice má za 5 let cenu minimálně troj- až čtyřnásobku. ​

Jak již to ale bývá, i tento obor má svá specifika. Destiláty vhodné k investičním účelům zpravidla nekoupíte v supermarketu. A je celkem jedno, zda se jedná o láhev, která je 5 nebo 10 let stará. Pokud váš lokální supermarket takto starý alkohol nabízí, tak můžete předpokládat, že ho nabízí i v dalších městech a státech. Tudíž, že ho nakoupil mraky.

​ U whisky je potřeba sledovat několik vlastností, mezi něž patří třeba obsah alkoholu. Pokud koupíte 30 let starou investiční whisky v sudu s obsahem alkoholu přes 50 %, tak máte jistotu, že ji můžete nechat ještě dalších 20 let zrát. Takových specifik je několik a je třeba si na ně dávat pozor. Veškeré detaily se dozvíte v mé druhé knize, na které právě pracuji.

Investování do vína


Na první pohled by se mohlo zdát, že podmínky u vína budou podobné, jako u destilátu. Vždyť je to také alkohol. Opak je ale pravdou. Investování do vína je mnohem náročnější a složitější. Nejen, že je k investicím vhodný jen nepatrný zlomek všech vín, ale je potřeba také dodržet několik zásad během skladování. Jednou z nejdůležitějších je dodržování správné teploty. ​

I zde platí, že v supermarketu kvalitní investiční víno nekoupíte. Ono ho vlastně nekoupíte ani ve většině vinařství. Celosvětově existuje jen hrstka vinařství, která nabízejí tak kvalitní vína, že jsou vhodná k dlouhodobé archivaci a tím i k dlouhodobému zhodnocení. ​

Na rozdíl od ostatních sběratelských předmětů má víno ale jednu velikou nevýhodu. Nikdy nezjistíte, zda jste náhodou nekoupili padělek. Dnes bohužel existují specialisté, kteří dokáží perfektně padělat jak láhev, tak korek a celkový uzávěr, a tomu všemu dodají i skvělou patinu. Popřípadě vezmou původní láhev s původní etiketou a nalejí do ní obyčejné víno. Pokud se vlastník rozhodne toto víno ochutnat, tak stejně nemá šanci poznat, zda tam je originál nebo ne. Proč? Protože z 99,9 % nemá srovnávací vzorek.
Image

Sběratelské předměty jako alternativní investice?

Pokud vás toto téma zajímá, tak si pro začátek můžete přečíst moji knihu "Poštovní známky – koníček, nebo investice?", kterou jsem vydal v prosince 2020 a od té doby se jí prodalo přes 1000 kusů. Zkušenosti a informace, které jsem tam na 340 stránkách shromáždil, jsou použitelné i pro všechny další sběratelské obory, které zmiňuji na tomto webu. Nyní připravuji druhou knihu s pracovním názvem „Sběratelské předměty – koníček, nebo investice?“, která bude zaměřena na investiční aspekty zde zmíněných sběratelských předmětů. Napište mi, pokud máte nezávazný zájem o tuto knihu. Budu vás informovat, jakmile vyjde.


Poštovní známky - koníček, nebo investice?

Chcete se dozvědět více? Poštovní známky - koníček, nebo investice? Pokud vás zajímá sbírání a investování do poštovních známek, tak se vám určitě bude líbit má kniha "Poštovní známky - koníček, nebo investice?", kterou jsem vydal v prosince 2020 a od té doby se jí už prodalo přes 1000 kusů. Na 340 stranách se dozvíte vše, co na toto téma potřebujete vědět. Zkušenosti a informace, které jsem tam shromáždil, jsou použitelné i pro další sběratelské obory, ať už je to numismatika, notafilie, sbírání starých knih, řádů a vyznamenání, nebo historických aut.


Hledat

www.postovni-znamky.eu

  • Radek Novák
  • radek.austria@gmail.com
  • +420 608 386 845