10. Autogramy

Autogramy jsou jako sběratelský předmět oblíbeny již více než 100 let. Patří mezi sběratelské předměty, které se nechají sehnat zcela zdarma, nebo jen za minimální částku pár korun. Stačí žít ve velikém městě, kde je možné získat podpisy sportovců při různých sportovních událostech, filmových hvězd při premiérách jejich filmů, nebo zpěváků a zpěvaček na jejich koncertě.

Některé podpisy takto ale neseženete. Především se jedná o podpisy osob, které u nás nežijí, nebo osob, které již zemřely. Hlavně podpisy již nežijících osobností jsou velmi drahé a mohou dosáhnout i nižších milionů korun.

Na co si dát pozor

Podpis významné osobnosti chce mít mnoho lidí. Tito lidé ale musí za svůj život podepsat mnoho dokumentů – to se týká především politiků. Z toho důvodu se na trhu vyskytuje mnoho autogramů, které vlastně nejsou pravými autogramy, například:


Sekretářské podpisy (secretarial signatures)

Pokud vám jako sportovci denně přijde 50 žádostí o podpis, tak to prostě nemůžete zvládnout. Mnohé významné osobnosti tudíž tuto aktivitu přenechávají svým pomocníkům, kteří se naučili jejich podpis kopírovat a podepisují se za ně.

Podpis pomocí speciálních robotů
(autopen autographing)

Jedná se o malé přístroje, které jsou využívány celebritami pro podepisování sběratelských předmětů. Od padesátých let minulého století tento způsob například využívají téměř všichni američtí presidenti.

Razítka

Některé VIP osobnosti používají k „podepisování“ obyčejná gumová, nebo ocelová razítka. Tento způsob podepisování dokumentů využívali jak mnozí američtí presidenti, tak sovětští vůdcové Stalin a Chruščov.

Rizika a nevýhody

Ověřování pravosti autogramů je velmi náročné. Rukopis se s věkem mění, tudíž autogram herce, když mu bylo 25 let, vypadá jinak nežli ten, když mu bylo 50. Někdy je téměř nemožné rozpoznat, zda se jedná o originál, nebo padělek. Stačí vzít starý papír, starý inkoust a šikovný padělatel podepíše kohokoliv. U moderních podpisů, je padělání ještě jednodušší.
Image

Sběratelské předměty jako alternativní investice?

Pokud vás toto téma zajímá, tak si pro začátek můžete přečíst moji knihu "Poštovní známky – koníček, nebo investice?", kterou jsem vydal v prosince 2020 a od té doby se jí prodalo přes 1000 kusů. Zkušenosti a informace, které jsem tam na 340 stránkách shromáždil, jsou použitelné i pro všechny další sběratelské obory, které zmiňuji na tomto webu. Nyní připravuji druhou knihu s pracovním názvem „Sběratelské předměty – koníček, nebo investice?“, která bude zaměřena na investiční aspekty zde zmíněných sběratelských předmětů. Napište mi, pokud máte nezávazný zájem o tuto knihu. Budu vás informovat, jakmile vyjde.


Poštovní známky - koníček, nebo investice?

Chcete se dozvědět více? Poštovní známky - koníček, nebo investice? Pokud vás zajímá sbírání a investování do poštovních známek, tak se vám určitě bude líbit má kniha "Poštovní známky - koníček, nebo investice?", kterou jsem vydal v prosince 2020 a od té doby se jí už prodalo přes 1000 kusů. Na 340 stranách se dozvíte vše, co na toto téma potřebujete vědět. Zkušenosti a informace, které jsem tam shromáždil, jsou použitelné i pro další sběratelské obory, ať už je to numismatika, notafilie, sbírání starých knih, řádů a vyznamenání, nebo historických aut.


Hledat

www.postovni-znamky.eu

  • Radek Novák
  • radek.austria@gmail.com
  • +420 608 386 845